BLOG

Интервю с Невена Жекова

Невена ти си сватбен агент. Заедно с екипът ти от Черга организирате фолклорни сватби. Разбираме, че носиш дълбоко в себе си любовта и страстта към българските традиции и обичаи. Твоята сватба също е била такава. Разкажи ни малко повече за работата ти?

Наистина съм омагьосанa от българския фолклор и традиции. Сватбите и веселбите, както наричаме останалите събития, които организираме носят отпечатъка на старото време, на връзката с корените ни. Чрез сватбите ние разказваме и показваме в какво са вярвали нашите прабаби и прадядовци, как чрез ритуалите са наричали за добро и как днес това може да се случва със същата магичност. В Черга освен сватби организираме, ателиета свързани със стари техники на плетене на дантели, работим с деца възстановявайки различни малко или повече забравени обреди, стараем се да разказваме и показваме смисъла на ритуалите, какво седи зад тях и защо се случват по точно определен начин. А в Училището за бъдещи младоженци всеки може да научи как да организира своята сватба, за какво да внимава и на какво да обърне внимание, така че тя да се случи по най-добрия възможен начин.

През годините как се променя отношението на младоженците към наемането на фотограф за тяхната сватба? Повишиха ли се изискванията и очакванията към фотографите?

Разлика в отношението има и тя се определя не само от страна на младоженците, а и от разнообразието на фотографски услуги, които се предлагат в момента. Преди 10-тина години младоженците се задоволяваха със репортажно заснемане, доста често само от приятели и роднини. Днес възможността да сравняваш, да търсиш в социалните мрежи, да черпиш идеи е огромно. А това от своя страна вдига летвата за търсенето и за предлагането на този вид услуги. Младоженците стават по-взискатели, търсещи, искащи, което мотивира фотографите да се стремят към предлагането на по-разнообразни, интересни и различни подходи за сватбено заснемане.

Когато те ангажират за организиране на сватба, предлагаш ли и услугата фотограф? Работиш ли с конкретни фотографи или и младоженците могат да препоръчат някой?

Ние правим цялостна организация, което изисква да предлагаме всички услуги, които съпътстват една сватба Тъй като държим на свободния избор не задължаваме клиентите си да използват услугите на конкретен фотограф. Всеки е различен в усещането си за красиво и стилно. Ние предлагаме на младоженците различни фотографи, за чиито професионални услуги можем да гарантираме, такива, които отговарят на изискванията ни за качество и коректност, а те решават дали да изберат някой от тях или да предложат свой вариант.

Имаш ли любим фотограф?

Не мога да кажа, че имам един любим фотограф. Интересът ми към фотографията е по-скоро като потребител и оценявам всяка хубава снимка, която има какво да ми разкаже и да ме развълнува.

Всеки фотограф ли може да заснеме добре една фолклорна сватба?

Зависи от това какъв резултат се търси. За заснемане - всеки би могъл . Ако фотографът иска, обаче, да предаде емоционалния заряд, магията и да разкаже приказката на сватбите от миналото, то трябва да е запознат с някои особености. Те са свързани най-вече с психологията на отношенията от едно време, с езикът на тялото на момичето и момчето, които коренно се различават от тези в наши дни. Познаването на самите ритуали и причините за случването им също са важна част от това те да бъдат запечатани в снимки. Преди време ни се случи следното, което е доста показателно: Фолклорна сватба – ритуалите се нижат един след друг, всеки логично води следващия след себе си докато се стигне до взимането на булката. При извеждането и от бащиния дом тя се прощава с най-близките си роднини. Това е силно емоционален момент. Булката се покланя и целува ръка на баща си, майка си, брат, баба, дядо, те я прегръщат, даряват, изпращат свидно чедо в чужд дом. И участниците в ритуала и гостите бършат сълзи и съпреживяват. Тъкмо свършва ритуалът и фотографът на сватбата идва при нас със следния въпрос: Извинявайте, но може ли да повторим този ритуал, падна ми батерията и не успях да го заснема? Старите сватбени ритуали са дълги, няма почивки между тях, случват се като в приказка и, ако човек не ги разбира, не се е информирал и подготвил предварително рискува да попадне в подобна конфузна ситуация.

Смяташ ли, че по-голямото и по-широко портфолио от специалисти в журито допринася за по-голямо доверие при провеждането на конкурса?

Да, вярвам, че фотографията е не само правилното подреждане на елементите в кадъра, измерената добре светлина и красиви модели, а е и емоция, съпреживяване, разказване. Различни хора с различен житейски опит и светоусещане помагат за това всяка снимка да се погледне от много ъгли и да се оцени по всички достойнства, които има – били те субективни или обективни.

Какво те мотивира да приемеш предложението ни да си част от журито, което оценява участниците в годишния фотографски конкурс?

В основата на интересът ми към фотографията стои емоцията, която всяка снимка създава у мен, на спомените, моментите, които запечатва и вярвам, че участието ми в журито е възможност да се докосна до това изкуство по още един начин, да погледна на него под друг ъгъл, да се запозная с интересни и талантливи хора.

Защо според теб е важно да има такива конкурси?

Възможността за изява трябва да стои пред всеки творец, а признанието е важна част от пътя на изграждане. Смятaм, че конкурсите са една от тези пътечки, които водят към развитие – чрез оценяване на възможностите, запознаване с моментните тенденции и начин за представяне на нови, млади фотографи.

Какво ще пожелаеш на участниците?

Да се забавляват, винаги, да се водят само от вътрешното си усещане за красота и да не спират да надскачат себе си и личните си граници.

MORE BLOG ARTICLES

Интервю с Начо Каменов
16.09.2018 г.
Какво за теб е фотографията? Какво беше в началото, какво е сега? Тя е голямата ми тръпка! В началото беше нещо неизвестно и любопитно, сега е професията ми.
Интервю с Георги Неделчев
06.12.2018 г.
За мен фотографията е начин на живот, мироглед. Тя не приключва с края на работното време. Постоянно наблюдавам и си композирам, анализирам...
Интервю с Жюстин Томс
16.01.2019 г.
Жюстин, ти си дигитален предприемач, също така през годините си се занимавала с редица проекти, покрай дигиталната агенция ABC Design & Communication. Какво е твоето отношение към фотографията? Много обичам да снимам. Но това е любителски и за собствено удоволствие. Иначе сериозно - следя с интерес как се развива фотографията и фотографското общество в България в последните години.