BLOG

Интервю с Жюстин Томс

Жюстин, ти си дигитален предприемач, също така през годините си се занимавала с редица проекти, покрай дигиталната агенция ABC Design & Communication. Какво е твоето отношение към фотографията?

Много обичам да снимам. Но това е любителски и за собствено удоволствие. Иначе сериозно - следя с интерес как се развива фотографията и фотографското общество в България в последните години. Много се радвам, че вече и тук се цени качествената фотография, че се купуват принове, че се наемат професионални фотографи не само за балове и сватби. Радвам се, че родни фотографи все по-добре се позиционират и на европейската сцена. Това е много показателно, че развитието е силно. И съм уверена ще продължава така и занапред!

За всеки или поне за повечето дигитални проекти качественото съдържание е от голямо значение, според теб това отнася ли се и за фотографиите, които попадат в съдържaнието?

Разбира се! В изключително голяма степен фотографиите са решаващи за пълноценния живот на всяко текстово съдържание и без тях няма как! Видно е, че в последните години бизнесът все повече обръща внимание на това и инвестира в качествено съдържание, в частност в качествено снимково съдържание.

Има ли култура на използване на изображения в уеб бранша?

Все повече. Има още какво да се желае, но мисля, че посоката е ясна. Професионалните студия не могат да си позволят да работят с некачествени снимки и да не използват стойностни професионални фото услуги. Това важи за всички, които правят уеб, без значение София или страната. В допълнение закупуването на сток-снимки също вече не е казус и изключително рядко виждаме "намерено в Интернет" взаимствано и без права снимково съдържание. 

Създател си на конкурса „Сайт на годината“, защо е важно да съществуват подобни конкурси? С какво участието в такъв конкурс е полезно за кандидата?

Според мен е изключително важно да съществуват браншови конкурси. Те имат множество функции. И изнамирането на това кой е най-добрият далеч не е най-важната. Много по-важно е поставянето на стандарти, показването на ниво, комуникационната страна, излизането от тесния кръг на фото-обществото към медии, широка общественост. За мен е съвсем закономерно подобен конкурс да се организира именно от мястото, където днешното фото-общество се среща и разговаря - Фото форум. Това е поредната стъпка, в която "аз" е по-малко от "ние, заедно". И вярвам това се осъзнава от всички в бранша.

Фотографите активни участници ли са в „Сайт на годината“? Имаш ли наблюдения и препоръки към тях?

За жалост по-скоро мисля, че в конкурса "Сайт на годината" няма участници фотографи, но благодаря за този въпрос и използвам възможността да ги поканя да се включват и покажат и сайтовете си в изданието на конкурса, което предстои тази година! Знам, че има какво да покажат!

Смяташ ли, че по-голямото и по-широко портфолио от специалисти в журито допринася за по-голямо доверие при провеждането на конкурса?

Да, със сигурност! В конкурсите оценяването е доста чувствителна тема и според мен най-добрият начин да се гарантира обективност е като се разгърне журито с широк спектър експерти. Това дава и богатство на оценката и гарантира, че няма възможност за злоупотреби или предугаждане на резултата.

Какво те мотивира да приемеш предложението ни да си част от журито, което ще оценява участниците в годишния фотографски конкурс?

Първо искам да благодаря за поканата - за мен е чест! Второ - респектира ме самият проект Фото Форум и новото, което идва - Годишните фотографски награди! Радвам се, че се случват. Това говори за зрялост на бранша. За мен самата е любопитно да съм част от този проект! Очаквам с нетърпение да видя всички участници и съм уверена, че качеството ще е на изключително високо ниво!

Какво ще кажеш на хората, които все още изпитват колебания дали да се регистрират в конкурса?

О, нямайте колебания! Участието е важно за Вашето позициониране в обществото на фотографите в България. Но и за "сверяване на часовника", за самочувствие, за нови възможности, които ще се открият пред Вас! И не чакайте последния момент за регистрация. Вярвайте в собствените си креативни сили и ги споделете със света!

MORE BLOG ARTICLES

Интервю с Бони Бонев
22.01.2019 г.
Какво за теб е фотографията? Какво беше в началото, какво е сега? И в началото и сега винаги е била магия.... защото създава илюзия, че спира времето, а на всеки един от нас му се иска да може да го спре.
Интервю с Вили Тодорова
28.01.2019 г.
Бих нарекла своето изкуство начин да изживея живота си по различен и индивидуален начин. Чрез силното въздействие на черно-белите фотографии искам да пресъздам своите емоции и чувства и по този начин да се усети онова състояние на обекта, което заснето и представено по подходящ начин, го превръща в произведение на изкуството.
Интервю с Нинослав Стоянович
27.02.2019 г.
Започнах да се занимавам с фотография в гимназията. Като ентусиаст и аматьор. Снимах природа и хора, различни интересни за мен неща и често експериментирах.