BLOG

Интервю с Вили Тодорова

Какво за теб е фотографията? 
За мен фотографията е предизвикателство, чрез което да можеш да разкриеш себе си пред света по-свой собствен начин и да оставиш следи. Следите са това, което прави живота ни значим, пълноценен и истински изживян! Бих нарекла своето изкуство начин да изживея живота си по различен и индивидуален начин. Чрез силното въздействие на черно-белите фотографии искам да пресъздам своите емоции и чувства и по този начин да се усети онова състояние на обекта, което заснето и представено по подходящ начин, го превръща в произведение на изкуството.
 
Журирала си фотографски конкурси и си куратор на изложби. Какво е мнението ти за нивото на фотография в България?
От опита ми като жури в международни и български фотографски конкурси и като куратор на изложби смятам, че нивото на фотография в България е значително и това се доказва всеки ден. Разбира се, важно е да се направят правилните селекции, а това не е лесна задача.
 
Фотографията заема голяма част от твоя живот. Получила си много награди. Коя е най-ценната?
Фотографията заема голяма част от живота ми вече повече от 15 години. Получавала съм много награди от цял свят. Последното ми признание е титлата AFIAP, Артист на FIAP /Международната федерация за фотографско изкуство/. Но най-ценната е първата ми награда за фотография през 2004 и първата ми изложба през 2005.
 
Кой е твоят вдъхновител във фотографията?
Светът около мен ме вдъхновява за фотографията. Снимам почти ежедневно, дали с телефон или фотоапарат. Но творческият процес на художествената фотография е по-различен. Може да имам дълъг период без вдъхновение, но може да дойде и съвсем неочаквано. Тогава според мен се получават истинските неща.
 
Какво е по-важно за теб, настроението и историята зад образите или техническото съвършенство?
Когато оценявам фотография, техническото изпълнение е важно, но за мен е по-смислено какво разказва дадения кадър – настроението, историята или посланието на автора.
 
Какво те мотивира да приемеш предложението ни да си част от журито, което ще оценява участниците в годишния фотографски конкурс? 
Предизвикателство е предложението да бъда част от журито, което оценява участниците в годишния фотографски конкурс на Фото-форум. Това е първият подобен конкурс и смятам, че е важно да го има.
 
Какво ще кажеш на хората, които все още изпитват колебания дали да се регистрират в конкурса?
На всички, които още се чудят дали да се включат ще им кажа – направете го! Това е един атестат за това, което правите! Това ще донесе удовлетворението, когато оценят високо нивото Ви. За други ще бъде знак, че има още да работят, за да бъдат още по-добри!

MORE BLOG ARTICLES

Интервю с Дилян Марков
08.02.2019 г.
В началото фотографията за мен беше всичко. Започнах да се опитвам да работя фотография. Направих първото си студио. Работехме в много интересни години. Тогава фотографията прохождаше, медиите се развиваха. Излизаха много списания. Имаше много възможности фотографиите да се публикуват и показват. Началото беше бум. Големият проблем беше техниката. В България не се продаваха много фотоапарати, нямаше избор и беше трудно да се намери професионална техника. Едно от сериозните предизвикателства за нас беше как да осъществим идеите си, които имаме, без техника. С годините този проблем се преодоля. Бяхме група от 8-10 фотографи в София.
Интервю с Начо Каменов
16.09.2018 г.
Какво за теб е фотографията? Какво беше в началото, какво е сега? Тя е голямата ми тръпка! В началото беше нещо неизвестно и любопитно, сега е професията ми.
Интервю с Невена Жекова
04.04.2019 г.
Наистина съм омагьосанa от българския фолклор и традиции. Сватбите и веселбите, както наричаме останалите събития, които организираме носят отпечатъка на старото време, на връзката с корените ни. Чрез сватбите ние разказваме и показваме в какво са вярвали нашите прабаби и прадядовци, как чрез ритуалите са наричали за добро и как днес това може да се случва със същата магичност.